Medewerkers waarvan het eigen werk niet meer passend is, krijgen in een spoor 2 traject begeleiding bij het zoeken van een baan die wel passend is. Neem als voorbeeld een verpleegkundige die door rugklachten het werk niet meer uit kan voeren. Zij kan nog heel veel ander werk wel!
Beperkingen heeft iedereen, net als talenten
Iedereen op de arbeidsmarkt heeft talenten en beperkingen, dus ook de kandidaten in een spoor 2 traject. De term beperkingen heeft vaak een negatieve lading en als we hier eerlijk over zijn, opent het in de praktijk nu niet bepaald deuren. Maar wees nu eens eerlijk, iedereen heeft zo zijn beperkingen?! Iemand die een bril draagt, heeft een beperking visueel. En dat jouw verzekeringsadviseur misschien een beperking aan zijn knie heeft, is je waarschijnlijk niet eens opgevallen. Een beperking betekent natuurlijk niet dat deze beperkingen een belemmering is in het werk.
Een kandidaat in een spoor 2 traject solliciteert op functies die wel passend zijn, uitgaand van zijn of haar talenten. Het zou daarom fantastisch zijn als HR adviseurs en leidinggevenden zich richten op wat deze kandidaat wel kan en gebruik maken van deze talenten. Een tip is de aannames over de beperkingen bij de kandidaat te checken en deze niet zelf in te vullen (die pot NIVEA* hoeft niet ingezet te worden). Door een kandidaat serieus te nemen en niet te denken in beperkingen maar in oplossingen is er vaak meer mogelijk dan in eerste instantie gedacht wordt.
*NIVEA – staat voor ‘Niet Invullen Voor Een Ander’
Positief effect
Het aannemen van een medewerker vanuit een spoor 2 traject kan erg positief uitpakken. Veelal is deze medewerker extra gemotiveerd om te werken en geeft het de medewerker veel zelfvertrouwen om zijn of haar talenten weer in te zetten. De medewerker straalt deze positiviteit uit naar collega’s maar ook naar bijvoorbeeld de klanten. Medewerkers die positief zijn over het bedrijf en de kansen die geboden worden, vertellen er vaak graag over! Kortom, het bedrijf gaat positief over de tong tijdens de verjaardagsfeestjes.
Medewerker op proef
Ook kan een proefplaatsing, detachering of werkervaringsplek een uitkomst zijn. Hiermee wordt in de praktijk onderzocht of de functie passend is bij de belastbaarheid van de potentiële medewerker. Daarnaast kan de kandidaat op deze manier ook relevante werkervaring op doen, voordat deze kandidaat in dienst komt. Het is een ideale manier voor beide partijen om te zoeken of het op alle fronten een match is. Na de afgesproken periode kan de medewerker officieel in dienst komen.
No-Risk polis biedt zekerheid voor werkgevers
Komt een medewerker na afloop van 2 jaar ziekte en na de WIA keuring officieel in dienst? Dan kan de nieuwe werkgever gebruik maken van No-Risk Polis.
Maatschappelijke betrokken
Het bieden van kansen aan tweede spoor kandidaten toont maatschappelijke betrokkenheid. Hiermee help je anderen in betaalde arbeid actief te blijven. Werk is belangrijk voor maatschappelijke participatie, geeft structuur en draagt bij aan welzijn. Wil je hier meer over weten, of heb je toevallig plaats voor die gemotiveerde medewerker uit de zorg met rugklachten en met een talent voor automatisering of administratie, neem dan eens contact met ons op!
Karin Bruins Mieke Zwenger www.bureaubruins.nl www.miekezwenger.nl
Comments